Biografie

Een opgemaakte versie, zoals opgenomen in de boekuitgave ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest, inclusief beeldmateriaal, kunt u bekijken via deze link.

 

               J.H.M. Klein Hofmeijer (Tilburg, 8 augustus 1957)

 

1974-1979

Nog maar 18 jaar oud, vult Hans zijn leven met kunst: hij reist dagelijks vanuit zijn woonplaats Tilburg naar zijn atelier in Gilze-Rijen. Waar hij al in betrekkelijke afzondering werkt.

In de avonden volgt hij de opleiding vrije schilderkunst en monumentale vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst St. Joost te Breda. Binnen dat instituut is in die jaren veel aandacht voor het fundamentele schilderen, met name voor de Amerikaanse schilder Robert Ryman. Hans studeert in 1979 in beide studierichtingen met lof af.

 

1979-1982

Hans woont en werkt in Tilburg en neemt deel aan diverse groepstentoonstellingen. Zo toont hij – op uitnodiging van Leo Pot – zwarte schrifturen op een tentoonstelling bij de Hogeschool en het Cultuur Centrum in Tilburg, waar ook werk te zien is van Anton Coppens, Huib Fens, Carola Popma en Kees Reijnen.

 In het begin van de jaren tachtig is hij een frequent bezoeker van het Van Abbemuseum  waar op dat moment Rudi Fuchs de scepter zwaait. Hans ervaart de kennismaking met het werk van internationale kunstenaars als Carl André, Anselm Kiefer, George Baselitz, Joseph Beuys, Daniel Buren, Alan Charlton, Tony Cragg, JCJ Vanderheyden, On Kawara, Per Kirkeby, Jannis Kounellis, Sol Lewitt, Richard Long, Nicola de Maria, Mario Merz, Hermann Nitsch, A.R. Penck, Giuseppe Penone, Arnulf Rainer, Gerard Richter en Ulrich Rückriem, als zeer vruchtbaar en stimulerend. Het daagt hem uit om in 1982 voor het eerst de Documenta 7 in Kassel te bezoeken.

 

1983

Hans vestigt zich met zijn vrouw Marja in het Noord-Brabantse dorp Oostelbeers. In de jaren ’85-’92 worden daar vijf kinderen geboren. Gedurende het hele jaar werkt hij aan de realisatie van het grote werk ‘Zonder titel’ nr 11: een wandvullend vijfluik van 611 x 225 x 10 centimeter.

 Neemt deel aan de groepstentoonstelling de Tilburgse Kunst Manifestatie.

 

1984

Hans participeert in diverse groeps- en solotentoonstellingen, onder andere bij Galerie Zero in Tilburg, waar het monumentale werk ‘Zonder titel’ nr. 11 te zien is (gerecenseerd in Het Nieuwsblad van het Zuiden door Chris Bergman). Galerie de Berenhoek in Wijk en Aalburg toont een aantal schilderijen en schrifturen van zijn hand. De presentatie wordt ingeleid met een performance door Beppie Blankert in combinatie met geluid van Harry de Wit (tevens verschijnt er een informatiemap).

 

1985-1987

In het kader van de Tilburgse Kunst Manifestatie exposeert Hans vier werken in de Stadsschouwburg: ‘Zonder titel’ nr. 75, ‘Zonder titel’ nr. 76, ‘Zonder titel’ nr. 77 en ‘Zonder titel’ nr. 78 uit 1985.  

Hij reist wederom naar Kassel voor de Documenta 8

Tijdens de winter van 1986 werkt hij aan het beeld ‘Zonder titel’ nr. 112. Dit grootschalige werk bestaat uit 4800 gegoten elementen. Het monumentale ruimtelijk werk wordt tijdens zijn tweede solotentoonstelling bij Galerie Zero te Tilburg tentoongesteld (tevens verschijnt er een informatiemap en wordt het werk gerecenseerd in Het nieuwsblad van het Zuiden door Yvonne Brentjens: De levensstijl van Hans Klein Hofmeijer). Verder laat Hans dat jaar een aantal werken zien in De Krabbedans te Eindhoven (bij die tentoonstelling verschijnt een informatiemap) en een solo-presentatie in het gemeentehuis van Eersel. Met Trudy van Rijswijk van Omroep Brabant heeft hij in dat kader een radio-interview voor het programma In contact met kunst.

 

1988-1990

Het Noord Brabants Fonds voor Beeldende Kunst en de Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst stellen hem financieel in staat te werken aan een serie van 10 vierkante ‘kussenschilderijen’ van 190 x 190 x 10 centimeter. Daarnaast ontstaan een aantal werken op papier. 

Bij de Grafisch Atelier Daglicht in Eindhoven houdt hij zich voor het eerst bezig met grafiek. Maakt bij de Stichting Peninsula te Eindhoven een muurschildering waarvan de realisatie is vastgelegd in een videoregistratie. In de binnenruimte toont hij tevens een aantal werken op papier. Voorts verschijnt er een tweetalige boekuitgave, The Painting Of Hans Klein Hofmeijer met een tekst van Frits de Coninck.  

Op uitnodiging van de verzamelaar Salco Tromp Meesters worden de kussenschilderijen in combinatie met materie-kunstwerken van Bram Bogart, getoond bij De Krabbedans in Eindhoven. Bij deze presentatie met de titel Buitenkader verschijnt, een informatiemap. Gelijktijdig worden er van beide kunstenaars werken op papier geëxposeerd bij Stichting Peninsula (deze tentoonstelling wordt door Paul Kokke gerecenseerd in Eindhovens Dagblad). 

Naar aanleiding van deze gelegenheid geeft Hans in 1989 het grafiekblad nr.202 uit. 

Werk van Hans wordt opgenomen in de door Nederland en Frankrijk reizende expositie Bleu, Blanc, Rouge (catalogus). Geeft in eigen beheer de korte videofilm Hans Klein Hofmeijer Working uit (duur 14 minuten). Een aantal werken vindt hun weg naar openbare en particuliere collecties. Het Noord-Brabants Museum te ’s-Hertogenbosch neemt drie werken op in haar collectie en toont ze op de tentoonstelling Zuidenwind gelijk met werken van onder andere Gerrit van Bakel, Theo Kuijpers en Henk Visch. Later worden ze ook getoond op de tentoonstelling Nieuwe Aanwinsten samen met onder meer werk van Jan van den Dobbelsteen, JCJ Vanderheyden en Peer Veneman.

Bezoekt de overzichtstentoonstelling van Carel Visser in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. 

Hij begint aan een nieuwe serie kussenschilderijen (15 stuks), deze keer met formaat 145 x 205 x 10 centimeter. De werken worden nu zowel horizontaal als verticaal gehanteerd. De fysieke handeling van het schilderen speelt een belangrijke rol. Bij de totstandkoming wordt hij opnieuw gesteund door de gemeente Tilburg en Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Een groot gedeelte van de nieuwste serie is te zien in een solotentoonstelling bij Galerie Kokon in Tilburg. Hierbij geeft hij Grafiekblad nr. 243 uit. In het kader van deze tentoonstelling heeft hij een interview met Casper van den Boogaard voor het radioprogramma Kunsthart van Omroep Brabant. 

Veilinghuis Glerum Auctioneers in Den Haag en veilinghuis Sotheby’s te Amsterdam brengen zijn werk in 1990 onder de hamer. In datzelfde jaar neemt hij deel aan diverse groepstentoonstellingen, waaronder Op weg naar roem, een keuze uit de collectie van Salco Tromp Meesters in Museum Kempenland in Eindhoven.

 

1991-1994

Hans trekt zich meer terug in zijn atelier. Hij ervaart deze periode als cruciaal voor zijn kunstenaarschap. Hij groeit steeds verder weg van de kunstinvloeden van de jaren ’70 en ’80 en gaandeweg ontwikkelt hij wat hij zelf het liefst een ‘open mind’ mentaliteit noemt. Dit brengt ingrijpende veranderingen binnen het werk teweeg. Hij verlaat de kussenvorm en bewerkt het ongeprepareerde linnen nu direct met diverse soorten beits. Naast de nummering geeft hij zijn werk steeds vaker titels: de taal gaat een grotere rol spelen. Het belangrijke werk ‘Schilderspotentie’ nr. 299 ziet in 1994 het levenslicht.

Hans geeft een cassette uit getiteld ‘Het oneindig zwart’ nr. 215a. Deze cassette bevat acht met de hand ingeschilderde linosneden en wordt getoond bij galerie Sepia in Utrecht (gerecenseerd in Utrechts Nieuwsblad door Marlies Souren). In een groepstentoonstelling schenkt de Staten Galerie uit Den Haag voor het eerst aandacht aan Hans’ werk. Later in het jaar volgen een solopresentatie en een redactioneel artikel door Maarten Beks in Kunstbeeld: Hans Klein Hofmeijer Le rouge et le noir

Hij neemt deel aan de workshop Grafiek op formaat 1×2 bij Grafisch Atelier Daglicht. De resultaten worden getoond in De Fabriek te Eindhoven. Hierbij verschijnt een catalogus. Galerie Kokon presenteert werken in een groepstentoon-stelling. Galerie Peninsula, Eindhoven toont werk in Salon des Arts Graphiques en selecteert werk van Hans voor een presentatie in Museum De Wieger in Deurne.

Hij realiseert in 1992 een serie grafiekbladen in een oplage van vijf stuks, die telkens uit drie zeefdrukken bestaan. Ze verschijnen onder de titel De geschilderde tijd van het schilderen.

Hij volgt met veel aandacht het werk van Carel Visser in het Van Reekum Museum te Apeldoorn (1992) en het Haags Gemeente Museum (1994). En vanaf 1992 volgt hij alle tentoonstellingen onder het curatorschap van Jan Hoet. Hij reist naar Kassel voor de Documenta 9 en bezoekt de tentoonstelling Gent te Gast – Een keuze van Jan Hoet in Museum De Beyerd in Breda. Via Jan Hoet komt Hans in contact met het werk van: Berlinde De Bruyckere, Thierry De Cordier, Raoul De Keyser, Luc Tuymans, Michaël Borremans, Karel Dierickx, Philippe Vandenberg, Panamarenko en Jan Fabre. Hij ervaart in de kunst uit België een grotere, onderliggende stroom van menselijkheid. Bij De Cordier word hij geraakt door zijn persoonlijke zoektocht en bij De Bruyckere door de kwetsbaarheid van de mens in het algemeen. 

In 1993 last hij vijf plaatstalen beeldschrifturen (elk ter grote van 35 x 11 x 14 cm). Tevens informeert hij een groep van geïnteresseerden over zijn beeldende activiteiten d.m.v. de GANG een maandelijkse atelier-beeldbrief. Alle uitgaven van de GANG van de eerste tweeënhalf jaar toont hij bij de NBKS in Breda (gerecenseerd door Frits de Coninck in De Stem: Kunst per post). 

 

1995          

Hans volgt de workshop Senza Titolo in het Grafisch Atelier Daglicht i.s.m. De Fabriek in Eindhoven. Hier realiseert hij een grote ets ‘Zakkend verfsel’ nr. 333a. De resultaten van deze workshop zijn te zien in De Fabriek (catalogus) en een kleinere selectie bij de NBKS te Breda. Hans toont in een solotentoonstelling bij Galerie Arti Cappelli in ’s-Hertogenbosch, onder de titel Dwaaltuin, een tiental schilderijen en twee beelden.

Voor de overzichtstentoonstelling van Cy Twombly reist hij speciaal naar Berlijn. Bij De Pont Museum te Tilburg maakt hij kennis met het werk van Wolfgang Laib en Anish Kapoor. Dit in 1992 voor publiek opengestelde museum onder leiding van Hendrik Driessen, ervaart hij als een vruchtbaar trefpunt van kunstenaars. 

 

1996          

Neemt deel aan de workshop Tropic of Printed Matter van Grafisch Atelier Daglicht i.s.m. De Fabriek in Eindhoven. Zijn werk wordt opgenomen in een selectie van alle workshops en getoond in de TU Eindhoven. 16

 

1997-1998

Bij Galerie Kokon in Tilburg exposeert hij 17 recente werken in combinatie met vijf beelden van Carola Popma (Anna van der Burgt, Wringend sterke beelden en geschilderde twijfel, Brabants Dagblad en Frits de Coninck, Een zoeker en een stapelaar, De Stem). Wijdt zich verder in alle rust aan werk en gezin. Stopt na de zesde jaargang met de maandelijkse atelier-beeldbrief GANG en restaureert en verbouwt de boerderij en zijn atelier in Oostelbeers.

 

1999          

Er ontstaan een aantal nieuwe werken waarbij bovenal het kleine formaat opvalt.

Reist naar Parijs voor de overzichtstentoonstelling van Mark Rothko en bezoekt de Biënnale van Venetië.

Galerie Kokon in Tilburg toont dertig werken op klein formaat uit de jaren ’98-’99 in combinatie met kunst van onder andere Leon Adriaans, Paul van Dijk en Carola Popma. Tevens maakt hij deel uit van de groepstentoon-stelling …En leidt ons niet in bekoring… Alleen verf  bij Galerie Peninsula te Eindhoven.

 

2000          

Werkt voornamelijk tijdens de ochtenduren in alle rust aan kleine werken die hij Momenten van bezigheden noemt. Zes van deze werken worden getoond bij Galerie Kokon in Tilburg. Galerie Peninsula in Eindhoven presenteert werk in de groepstentoonstelling Wintersalon.

Bezoekt in Gent de grote buitententoonstelling Over The Edges van Jan Hoet. 

 

2001          

In het voorjaar organiseert Galerie Kokon in Tilburg een uitgebreide solotentoonstelling van de Momenten van bezigheden. Ze worden gecombineerd met een presentatie van zeven grafiekbladen van JCJ Vanderheyden.

In het najaar vertrekt hij, samen met schilder Frank van den Heuvel, op uitnodiging van de Virginie Janssens Stichting voor een werkperiode van een aantal weken naar Zuid-Frankrijk om daar in alle rust zijn werk verder te ontwikkelen. Het wordt een zeer vruchtbare periode. Het thema Achterkant van de schilder speelt een steeds belangrijkere rol, onder meer in de ontvankelijke Lichttafels.

Galerie Kokon in Tilburg presenteert zeven werken in het kader van het Nationale Galerieweekend.

Hans bezoekt de overzichtstentoonstellingen van Marcel Broodthaers in Brussel en van Panamarenko te Gent en Sonsbeek in Arnhem (curator Jan Hoet).

 

2002          

Galerie Arti Capelli organiseert een tentoonstelling van dertig werken uit de jaren ’01-’02, in combinatie met twaalf beelden van beeldhouwer Sjef Voets. 

Bezoekt Documenta 11 in Kassel.

 

2003          

Galerie Kokon in Tilburg organiseert een duo-tentoonstelling met werk van Werner Moonen.

Bezoekt in het S.M.A.K te Gent de tentoonstelling Gelijk het Leven is van Jan Hoet.

Hans maakt met enige regelmaat werken die hij later Brieven aan mij zelf noemt. Een ander thema dat boven komt drijven is de serie Energietekeningen.

 

2004          

In dit jaar verschijnt de boekuitgave over mooi waardoor Hans in contact komt met Rick Vercauteren, directeur van Museum van Bommel van Dam in Venlo. Deze ontmoeting levert tot op de dag van vandaag een vruchtbare samenwerking op. Hans wordt door dit museum gevolgd en gesteund door middel van aankopen, presentaties en tekstbijdragen. over mooi wordt formeel ten doop gehouden tijdens de solotentoonstelling Lentesneeuw, geopend door Rick Vercauteren, bij de Tilburgse Galerie Kokon, die eerder dat jaar al werken liet zien in een groepstentoonstelling (Gerrit van den Hoven, Ik schilder niet om begrepen te worden, Brabants Dagblad en Wim van der Beek, Hans Klein Hofmeijer, Kunstbeeld).

Hans vertrekt wederom voor een werkperiode naar Mas de Charrou in Zuid-Frankrijk om zich er verder te bezinnen op zijn werk. Hij komt er steeds meer achter dat afzondering en onthechting de intensiteit van zijn werk ten goede komen. Tijdens dit verblijf zien de Inktmannen het levenslicht. Ze keren door de jaren heen steeds terug. Het vergeestelijkte blauw komt nadrukkelijk in beeld.

 

2005          

Trekt zich verder terug in zijn atelier en toont geen werk in de buitenwereld. Reist wel naar Parijs voor de tentoonstelling Thierry De Cordier: Un homme, une maison et un paysage in het Centre Georges Pompidou.

Krijgt bezoek van Wolseley Fine Arts uit Londen die een aantal werken opneemt in de collectie.

Het thema Hoe veilig voel ik mij onder de lijnen levert een aantal werken op.

Zijn werk vraagt meer aandacht voor een individuele benadering en wordt intimistischer zoals onder meer blijkt uit de receptor Aftastend ik-ding in landschap, een motief dat nog diverse malen zal terugkomen. 

 

2006          

Wolseley Fine Arts toont voor het eerst werk van Hans op de kunstbeurs Londen Art Fair. Bij Galerie Kokon te Tilburg neemt hij deel aan de tentoonstelling 7 de Lustrum met onder andere werken van Leon Adriaans, Werner Moonen en Sjef Voets.

De eerste Wijnachtige ontstaat. 

 

2007          

Hans lanceert de Beeldgang, een onregelmatige verschijnende digitale beeldbrief t/m 2017. Hiermee houdt hij een groep geïnteresseerden direct op de hoogte van de ontwikkelingen in het atelier. 

Wolseley Fine Arts toont werk op Art Londen in de wijk Chelsea in Londen

Hij bezoekt de Documenta 12 in Kassel. 

Op de website Galerie.nl is hij het onderwerp in de rubriek Kunst van de Dag, geschreven door Benno Tutein Nothenius.

Hij gaat voor de eerste keer daadwerkelijk een periode wonen en werken op het stand in Zeeland. Hij trekt zich daarna jaarlijks terug ‘aan het rand van het land’. 

De eerdere ervaringen in Frankrijk hebben hem bewust gemaakt hoe vruchtbaar deze vorm van werken in afzondering is. Na de verblijven aan zee komt hij telkens terug met gevulde dag- en werkboeken.

 

2008          

Museum van Bommel van Dam Venlo in Venlo toont een groot overzicht van honderdtien kunstwerken in een solotentoonstelling. Tevens ziet de uitgebreide boekuitgave ochtendlicht het levenslicht (Adri Gorissen, Wachten in het ochtendlicht, Dagblad De Limburger en in Het Limburgs Dagblad en: Mark van de Voort, Nieuw licht op mystiek oeuvre, Brabants Dagblad). 

De expositie wordt zowel visueel als inhoudelijk vastgelegd op de dvd Beschijningen. Hans werkt daarvoor nauw samen met Museum van Bommel van Dam. 

Het museum koopt de werken ‘Zonder titel’ nr. 694 uit 2006, ‘Zonder titel’ nr. 456 uit 2001 en ‘Zonder titel’ nr. 391 uit 2000 aan. Als blijk van waardering schenkt Hans het werk ‘Hoe veilig voel ik mij onder de lijnen’ nr. 71 uit 2004 en ‘Wijnachtige’ nr.763 uit 2007 aan het museum.

Galerie Priveekollektie in Heusden aan de Maas toont enkele werken in combinatie met kunst van Han Klinkhamer en Reinoud van Vught. Met Reinoud van Vught is dit het begin van terugkerende studio-ontmoetingen. 

 

2009          

Wolseley Fine Arts brengt twaalf werken van Hans op de internationale kunstbeurs Tefaf te Maastricht.  

Deze galerie toont in datzelfde jaar ook werk van Hans op de kunstbeurs Londen Art Fair (informatiefolder).

Bezoekt Beaufort, een grote kunstmanifestatie lang de Belgische kunst.

Werkt aan het thema Zielsfaculteiten.

 

2010          

In het noorden van het land organiseert Marcel Smarius van Galerie Smarius in het Friese Gorredijk een solotentoon-stelling onder de naam Het vinden van een beeld, die wordt geopend door Rob Smolders (André Keikes, Tijd en concentratie, Leeuwarder Courant). Tevens brengt deze galerie het werk van Hans onder de aandacht op de kunstbeurs HeART Twente in Enschede. Museum van Bommel van Dam nodigt hem uit voor de tentoonstelling Uit de verzameling – Tekentalen, waar tien werken van hem te zien zijn.

Werkt aan de serie Vanitas gekras en de serie Luister-tekeningen. Voorts ontstaat de serie Landschapsachtige verdiepingen. Museum van Bommel van Dam neemt van de laatste serie enkele werken in haar collectie op. 

 

2011          

Op verzoek van Museum van Bommel van Dam in Venlo maakt Hans gedurende een volle week deel uit van het omvangrijke project Live Ateliers. Hij verplaats een aanzienlijk deel van zijn atelier, onder de titel Kunstnest, naar een grote museumzaal alwaar hij te midden van eigen werk ook live voor publiek aan het werk is. Afsluitend wordt hij samen met dré didderiëns geïnterviewd door Rick Vercauteren. (Sam Simons, Werkplaats is voor mij soort tweede schedel, De Limburger; Rens Van Ginneken, Ode aan de Twijfel in een Kunstnest, Weekjournaal; Gerrit van den Hoven, Beerse spullen van Hans Klein Hofmeijer naar ‘Kunstnest’ in Venlo, Brabants Dagblad en: Een Oostelbeers atelier in Venlo, Eindhovens Dagblad) Tevens zijn er in Venlo werken van hem te zien op de retrospectieve expositie Met andere ogen – Een terugblik op veertig jaar verzamelen. Hierbij verschijnt het lijvige collectieboek Collectie Museum van Bommel van Dam Venlo 2011 – Een selectie uit veertig jaar verzamelen waarin 6 werken van Hans zijn opgenomen.

Filmmaker en fotograaf dré didderiëns maakt een filmisch portret over Hans. De film een stille taal gaat in première tijdens Live Ateliers.

Op de kunstbeurs Art Amsterdam toont Galerie Smarius zeven tekeningen uit de serie Landschapsachtige verdiepingen. In hetzelfde jaar toont de galerie ook werk van Hans in de tentoonstelling Drawing – The Best. Voorts maakt zijn werk onderdeel uit van de presentatie Verzamelen – The art mail project, een bibliotheektentoonstelling in het Van Abbemuseum te Eindhoven.

Stichting Plint in Eindhoven geeft een serie poëzieposters en poëziekaarten uit. In 2011 wordt een beeld van Hans Klein Hofmeijer gekoppeld aan een gedicht van Adriaan Jaeggi. Ondanks deze drukke bezigheden bezoekt hij de Biënnale van Venetië en trekt hij zich weer terug in Zeeland. 

Werkt aan de series Concentratietekeningen en Organoïden. Bijzonder is de tekening ‘De intimiteit van de kunst’ nr. 908, die de basis vormt voor een serie monumentale schilderijen waaraan hij twee jaar later begint.

 

2012          

Studio Van Dusseldorp in Tilburg toont voor het eerst werk van hem in combinatie met kunst van Marc Mulders, Reinoud van Vught en Ronald Zuurmond. Galerie Smarius in Gorredijk presenteert werk van Hans in een groeps-tentoonstelling met kunst van Tjibbe Hooghiemstra en Sjef Hendricks.

Museum van Bommel van Dam neemt werk op in het project Live Ateliers Revisited

Wolseley Fine Arts toont kunst van Hans op de Londen Art Fair

Het tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst TORTUCA wijdt een item van zeven pagina’s aan het werk van Hans. 

Reist naar Kassel voor een bezoek aan de Documenta 13. Gaat tevens naar Gent voor het door curatoren Jan Hoet en Hans Martens samengestelde project Sint-Jan en de manifestatie Track. In het Van Abbemuseum te Eindhoven bezoekt hij de overzichtstentoonstelling De woorden staan niet op hun juiste plaats van René Daniëls. 

Tijdens zijn jaarlijkse werkverblijf in Zeeland vindt er een ontmoeting plaats met Loek Grootjans. 

 Zijn verblijven aan de kust documenteert Hans in het boek zonder ruis. 

 

2013          

Maakt kennis met de schilder George Meertens. De ontmoeting resulteert in een duo-tentoonstelling bij Studio Van Dusseldorp in Tilburg onder de titel In de tussentijd. De presentatie wordt geopend door Rick Vercauteren.

Galerie Monnow Valley Arts organiseert in samenwerking met Galerie Piano Nobile, zowel in Hereford als in Londen, de groepstentoonstelling Risen! Art of the crucifixion and eastertide. Vier Inktmannen van Hans zijn in de expositie opgenomen. 

Het door de serie Luistertekeningen geïnspireerde beeld ‘Trying to understand’ nr. 954 krijgt een plaats op Landgoed Anningahof in Zwolle. De sculptuur wordt omgeven door werken van onder andere Armando, Guido Geelen, Herman Lamers, Nico Parlevliet, Luk Van Soom, Peer Venneman, en Henk Visch.

André Smits neem een foto van Hans op in zijn project Artist in the world – Never ending art trip. De Biënnale van Venetië behoort weer tot een van zijn tentoonstellings-bezoeken om op de hoogte te blijven van de internationale ontwikkelingen in de kunstwereld. Bezoekt tevens Tate Modern in Londen en door curator Jan Hoet samengestelde Middle Gate Geel ’13 in het Belgische Geel. 

Museum van Bommel van Dam maakt de tentoonstelling Nieuw, Nieuwer, Nieuwst over de aankopen en schenkingen die zijn gedaan in 2010-2013. Hans is er vertegenwoordigd met drie werken.

Bij de studio-ontmoetingen ontvangt hij onder andere Jan de Bie, Frank Demarest, Hendrik Driessen, Mark van den Eijnden, Ans Jacobs en René Korten.

Reist naar Hamburg voor de tentoonstelling Begegnungen met werk van Alberto Giacometti.

Hans breidt zijn atelier uit met een serre. 

Leeft en werkt wederom een periode ‘aan de rand van het land’.

In het najaar vangt hij aan met het werken aan de omvangrijke serie de Human Paintings.

 

2014          

De producent en verzamelaar Kunle Mwanga toont zijn collectie foto’s en kunst in de Russel Library, Middletown, United States. Hans is daar met verschillende werken te zien. 

Op het atelier toont hij voor het eerst de nieuwste serie schilderijen aan o.a. Rick Vercauteren, collega-kunstenaars George Meertens, Margriet Luyten en Reinoud van Vught, zijn zus en verzamelaar Mieke Klein Hofmeijer, haar man Henk Dorlandt en Rebecca Nelemans.

In het project Join In! – Kunst op bestelling van Museum van Bommel van Dam is het werk ‘Zonder titel’ nr. 694 opgenomen in combinatie met werken van Armando, Rineke Dijkstra, Wim de Haan, Hans van Hoek en Jaap Wagemaker. 

Hans reist opnieuw naar Londen ditmaal voor de overzichtstentoonstelling van Anselm Kiefer in de Royal Academy of Arts en voor de expositie The Late Turner in de Tate Britain. Hij reist tevens naar Oostende voor De Zee een hommage aan Jan Hoet. In het S.M.A.K. te Gent bezoekt hij een overzichtstentoonstelling van Berlinde De Bruyckere. In het Stedelijk Museum te Amsterdam ziet hij de overzichtstentoonstelling van Marlene Dumas. 

Het beeld ‘Trying to understand’ nr. 954 maakt wederom deel uit van de presentatie op het Landgoed Anninghof te Zwolle.

Hans verblijft weer voor een tijd op het strand in Zeeland. 

Bezoekt Beaufort een manifestatie voor kunst langs de Belgische kunst. 

Er ontstaat een nieuwe serie tekeningen onder de noemer Landschap – Ont-moetingen.

In de zeer omvangrijke boekuitgave Collectie Museum van Bommel van Dam – Collectie Knecht-Drenth Venlo 2014 is hij met acht pagina’s vertegenwoordigd.

 

2015          

Bezoekt de overzichtstentoonstelling van de door hem zeer gewaardeerde Berlinde De Bruyckere in het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij ziet tevens een mooi eerbetoon aan Karel Dierickx in het Raveel Museum te Machelen aan de Leie in België en de tentoonstelling Drawing THE BOTTOM LINE in het S.M.A.K. in Gent.

Galerie Wanda Reiff te Bemelen toont zes tekeningen van Hans in een groepstentoonstelling.

Hans verzorgt een item op de weblog Nothing But Good over Joseph Beuys.

Reist wederom naar zijn geliefde stad Venetië voor een bezoek aan de Biënnale van Venetië.

Bezoekt de tentoonstelling Late Rembrandt in het Rijksmuseum, Amsterdam.

Toont in combinatie met drie tekeningen voor het eerst een werk uit de serie Human Paintings buiten het atelier op de door Rick Vercauteren samengestelde tentoonstelling Land, licht, lucht & water in Museum van Bommel van Dam te Venlo. Daar hangen ook werken van Armando, JCJ Vanderheyden, Hans van Hoek, Jan van Duijnhoven, Fik van Gestel, Ingrid Simons, Edgar Fernhout, René Korten, Theo Kuijpers, Gerit Benner, herman de vries en Rob Moonen. 

Hans krijgt contact met Frank Demarest, de bezieler van PAK, platvorm actuele kunsten in het Belgische Gistel. Ze komen overeen dat het beeld ‘Trying to understand’ nr. 954 van Zwolle naar Gistel wordt overgebracht.

Werkt aan de serie Aarzelingen.

In september verblijft hij opnieuw op het strand. 

 

2016          

Elf werken van Hans worden getoond in de tweede, mede door Gabi Stoffels georganiseerde, tranche van Land, licht, lucht & water in Museum van Bommel van Dam te Venlo. Werk van Hans maakt deel uit van de retrospectieve groepstentoonstelling Nothing, if not beautiful in het kader van het 45-jarig bestaan van Museum van Bommel van Dam in Venlo. Aan deze expositie nemen ook Armando, Gerrit Benner, Fik van Gestel, Loek Grootjans, Edgar Fernhout, Mathieu Knippenbergh, Roger Raveel, Jan Schoonhoven en JCJ Vanderheyden deel. In de parallel lopende tentoonstelling Nothing, if not beautiful, in the city bij Galerie Wilms in Venlo zijn vijf werken van Hans opgenomen.

Bij de studio-ontmoetingen ontvangt hij onder meer Dick en Margot van Berkum, dré didderiëns, Peter van Hekke, Hans van Hoek, Mieke Klein Hofmeijer en Henk Dorlandt, Margriet Luyten, Judith van Meeuwen, Rebecca Nelemans, Joseph Semah, André Smits en Rick Vercauteren. Fotograaf André Smits neemt opnieuw een foto van Hans op in het project Artist in the world – Never ending art trip.

PAK, platform voor actuele kunsten in Gistel organiseert een groepstentoonstelling onder de naam This is not a Landscape. Curator Frank Demarest brengt werken van Tinus Vermeersch, Christian Hetzel, Johan Van Mullem, Bram De Munster, Stefan Peeters, Ronald Zuurmond, Giovanni Winne en Hans Klein Hofmeijer samen. De presentatie wordt geopend door Thom Puckey. Buiten het eerder geplaatste beeld ‘Trying to understand’ nr. 954 is dit de eerste keer dat er werk van Hans in België te zien is. Volgens Johan Debruyne in het kunstblad h ART maakt het indruk. Hans toont hier twee Human Paintings en vijf tekeningen. Waarvan er een wordt opgenomen in de collectie van PAK.

Tijdens het verblijf op zijn werkplek in Zeeland wordt de ruggengraat voor de publicatie ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest in de steigers gezet.

Bezoekt zowel het privé landgoed als Museum Voorlinden van verzamelaar Joop N.A. van Caldenborgh in Wassenaar.

Bezoekt in Brussel de tentoonstelling Iconotexturen van Thierry de Cordier in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Ziet tevens in de zelfde stad eerder dat jaar de tentoonstelling Cabinet d’Amis The accidental collection een eerbetoon aan Jan Hoet. 

 

2017          

De tentoonstelling Nothing, if not beautiful in Museum van Bommel van Dam loopt door tot mei.

In dit jaar besteedt Hans veel aandacht aan de verdere ontwikkeling van de serie Human Paintings. Ook de nieuwe boekuitgave ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest vraagt veel tijd en aandacht. 

Tijdens zijn jaarlijkse werkverblijf in zeeland ontstaan de nodige tekeningen voor de speciale editie van ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest

Loek Grootjans besteedt gericht aandacht aan Hans bij de rubriek Kunst van de dag op de website Galerie.nl. Ook wordt er werk van Hans opgenomen in de landelijke Grote Kunstkalender en de Grote Brabantse Kunstkalender. De nationale kalender wordt gelanceerd door Wim Pijbes.

Reist naar Kassel, Venetië en Parijs voor respectievelijk Documenta 14, Biënnale van Venetië en een overzichts-tentoonstelling van Cy Twombly. In België ziet Hans de tentoonstelling Kairos Castle van curator Joke Hermsen in het Kasteel van Gaasbeek bij Brussel.

Tijdens zijn studio-ontmoetingen ontvangt hij o.a. Cëlio Braga, Gerrit Damhuis, Fik van Gestel, Loek Grootjans, George Meertens, Rob Smolders, Hans Timmer, Bas Veldhuizen, Frits de Coninck en Reinoud van Vught.

 

2018          

Maakt deel uit van de groepstentoonstelling Nothing But Good Live II bij PARK-platform for visual Arts, Tilburg.

Hans ontvangt de Belgische publiciste Hilde Van Canneyt voor een interview t.b.v. het blog Gesprekken met hedendaagse kunstenaars, Kunstblog. Blogsite. Ongewone gesprekken met hedendaagse Kunstenaars. 

Het project ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest ontvangt een financiële bijdrage van zowel het Mondriaan Fonds als van het Harten Fonds. 

Tijdens zijn studio-ontmoetingen ontvangt hij o.a. Frans Budé, Gerrit van den Hoven,  Pascal Walters, Gijs Wortel en Hendrik Driessen. 

Op 13 mei vindt in De Pont Museum, Tilburg de lancering van de publicatie ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest plaats. (Gerrit van den Hoven, Waar ik werk ben ik waar, Brabantsdagblad, Rens van Ginneken, Héél rijk in het vacuüm, Oirschots weekjournaal en Frederik de Meyer, Een kunstboek als kunstwerk. ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest de mooiste manier om werk van Hans Klein Hofmeijer te ontdekken, The Art Couch, BE. Deze zeer geanimeerde gehele middag wordt tevens filmisch vastgelegd dit resulteert in een verkorte ,12 minuten, durende, documentaire.  Het boek wordt opgenomen in diverse bibliotheken. Waaronder die van: Het Rijksmuseum, Amsterdam, Het stedelijk Museum, Amsterdam, Museum Voorlinden, Wassenaar, Het De Pont Museum, Tilburg, Tilburg University Library, Tilburg, Columbia University, New York, Cleveland Museum of Art, Cleveland, Zentralinstitut für Kunstgeschichte Bibliothek, München, Sächsische Landesbibliothek-Staats-und Universitätsbibliothek, Dresden, Getty Research Insitute, research Libary, Los Angels en nog diverse openbare bibliotheken.
                   
Bezoekt de omvangrijke overzichtstentoonstelling van René Daniëls: Fragmenten uit een onvoltooide roman in het centrum voor hedendaagse kunst WIELS te Brussel en tevens in België PRIKKELS Tussen pijn en passie in Museum Dr. Guislain, Gent.
                    
Leeft en werkt wederom een periode ‘aan de rand van het land’.
                   
De Dichter Frans Budé neemt in zijn nieuwe dichtbundel ‘Zoveel nabijheid’ het gedicht ‘Landschap’ op dat hij schreef naar aanleiding van Hans zijn tekening ‘Studie voor een landschapsachtige verdieping’ nr. 878
  
Er worden twee tekeningen opgenomen van Hans in de groepstentoonstelling The best of PAK collection, bij het PAK in he Belgische Gistel. Dit in het goede gezelschap van onder meer, Arpaïs Du Bois, Danielle Van Zadelhoff, Gauthier Hubert, Jan Van Imschoot, Ronny Delrue, Sofie Muller en Johan Tahon. Curator Frank Demarest.

2019          

Hans brengt voor het eerst een bezoek aan de ‘Kapel van het niets’ van Thierry De Cordier in Duffel en in Brussel heeft hij een geanimeerde ontmoeting met de Phillippe Vandenberg foundation die hij als zeer vruchtbaar ervaart. De indrukwekkende studio, de compromiloze wereld in combinatie met de daar nog voelbare energie maken dit bezoek tot een onuitwisbare ervaring.

Na een periode waarin veel aandacht en tijd opgeslokt werd door het ontstaansproces van ‘Artefact’ nr. 953 – Gapingen van mijn geest vindt Hans weer de rust in zijn studio terug. Er ontstaan enkele nieuwe tekeningen en de Human Paintings ontwikkelen zich door. 
                   
Bij de studio-ontmoetingen ontvangt hij Jan de Bie, Hans November en Tineke Schuurmans