Nieuws

 ‘Kunst Van De Dag’

op www.galeries.nl

Onderwerp

Hans Klein Hofmeijer

27-02-2017

Door Loek Grootjans

Het Muzenverblijf , 85 x 117 cm, tekening, 2008
Hans Klein Hofmeijer

Een kunstenaar leeft in zijn werk en zijn werk leeft in hem.
Dat is zo beetje de sublieme gedachte voor een mogelijk kunstenaarschap.
Joseph Beuys verwoordde het ook al zo mooi; ‘Es gibt kein Weekend fur Künstler’.
Daarmee zegt hij eigenlijk, de kunstenaar werkt altijd. Ik kan me daar alles bij voorstellen. Het werk is nooit weg, het is er altijd. Al is het maar het denken eraan. Als er niets anders is dan het werk, het werk en niets anders, kan er veel gebeuren. Concentratie, het er geheel in opgaan, en een subliem gevoel van tijd en plaats ervaren. Een subliem gevoel van tijd en plaats ervoer ik ruim een maand geleden toen ik op bezoek was in Oostelbeers in Noord-Brabant.
Een oude riet gekapte boerderij in het centrum van het gehucht was mijn bestemming. Het is het domein van Hans Klein Hofmeijer. Achterin de prachtige boerderij ligt zijn atelier. Een wonderschone werkplaats met duizenden boeken, geschriften, tekeningen, platen, cd’s, schilderijen, foto’s, verf – en tekenmateriaal. Alles op en door elkaar gestapeld. In dit mekka werkt Klein Hofmeijer. Zijn tekening ‘Het muzenverblijf’ uit 2008 die hij tussenhaakjes ‘Tekenshelter’ noemt, doet vermoeden dat het daar gebeurt. Dat daar alles op zijn plaats valt. Daar zie je de bron van zijn werk. Tientallen boeken van Thierry de Cordier, Joseph Beuys, Cy Twombly… vormen de inspiratie. Klein Hofmeijer werkt altijd. Hij leeft in zijn werk en zijn werk leeft in hem. Tekening na tekening, schilderij na schilderij, tekst na tekst. Een immense berg. Deze wordt regelmatig in boeken ‘gecatalogiseerd’. Hans Klein Hofmeijer heeft al een behoorlijke reeks op zijn naam.
De reden dat ik hem bezocht was dat hij me heeft gevraagd een bijdrage, in welke vorm dan ook, te leveren aan zijn volgende boek. Klein Hofmeijers boeken zijn prachtig. Ze geven een inzicht van zijn werkwijze, zijn denken en zijn poëtische inslag.
Ik moest denken aan de dichter Stéphane Mallarmé die zei dat alles ter wereld bestaat om uit te monden in een boek. Of dat nog steeds zo is, en of alles wat in de wereld bestaat uitmondt in een boek, weet ik niet. Maar wat ik zeker weet is dat het recente werk van Hans Klein Hofmeijer er wel in komt. En dat is maar goed ook. In één van zijn voorgaande boeken ‘Ochtendlicht’ staat het werk ‘The painting where nobody lives’. Een mooi stil werk met een evenzo mooie titel. In tegenstelling tot dit schilderij leeft er in zijn volgende boek wel iemand en dat is Hans Klein Hofmeijer zelf die één is met zijn werk en het werk met hem.

Copyright 2017: Loek Grootjans (achtergrond en archief).

» terug naar Nieuws